vineri, 19 septembrie 2014

Interviu Tomnarella

Toamna... Ce anotimp minunat! Nu frumos spunea Henri de Toulouse-Lautrec ca Toamna este primavara iernii.?

Luna septembrie stim cu totii ca este marcata de inceperea anului scolar, dar ceea ce poate nu stiti chiar toti este ca in aceasta luna si forumul Tomnarella-handmade isi are aniversarea.
La multi ani Tomnarella draga! Sa ne traiesti!

Nu intamplator am ales pentru interviul din aceasta luna un suflet deosebit, un om cu un zambet cald ce are o meserie foarte frumoasa.

Noi, tomnarellele stim ce suflet cald si bland se ascunde in spatele nick-name-ului doruleţ...
 Totusi ne poti spune cateva cuvinte despre tine?
            Despre mine vorbesc ȋntotdeauna cu mare greutate.Sunt o femeie obişnuită,mamă, soţie şi o profesoară căreia copiii i-au fost şi i-au rămas mereu ȋn suflet.Am avut o viaţă cu suişuri şi coborȃşuri,aşa,ca aproape toată lumea.Mă bucură reuşitele celor pe care-i cunosc,ȋmi ofer ajutorul acolo unde mă pricep.Sunt atentă la ceea ce se ȋntamplă ȋn jurul nostru, sunt o iubitoare de frumos, de natură(ea e cea mai frumoasă), de carte, de muzică bună. In ceea ce priveşte nick-name-ul, am ȋncercat Dora, nu mi-a fost permis, iar atunci mi-am amintit cum mă striga o prietenă ȋn facultate şi aşa am ajuns...doruleţ.


Cum ai descoperit pasiunea ta?
     Ca toate descoperirile,a fost o ȋntȃmplare:am văzut o dantelă lucrată atȃt de frumos şi deosebit, cum nu mai văzusem pȃnă atunci şi am ȋncercat să fac o comandă.Doamna, căreia ȋi sunt pe vecie recunoscătoare, mi-a replicat: Ai două mȃini, eşti femeie, ȋnvaţă! Si ea m-a ȋnvăţat, mi-a arătat, m-a ȋndrumat pȃnă mi-am urmat singură paşii.Si de atunci, croşetatul, tricotatul, cusăturile au rămas ȋn plan secundar, absorbită de minunăţiile care se pot face cu degetele, suveicuţa şi firul de aţă.

Ne vorbesti putin despre tehnica care iti este cea mai draga?
     Dantela cu suveica(frivolité,tatting,chiacchierino,frivolitás etc.) ȋşi pierde apariţia ȋn negura vremurilor. E o dantelă fină, pentru care e nevoie de o aţă rezistentă, cu fir mai subţire sau mai gros, dar egal şi se realizeză din noduri. Nodurile alcătuiesc un şir de inele şi coarde, urmȃnd un anumit model,avȃnd din loc ȋn loc picouri libere sau de legătură. Această dantelă se poate face şi cu un ac special (needle tatting),dar eu am ȋnvăţat numai cu suveica. Pentru că n-avem de unde să cumpăr, primele mele navete au fost lucrate manual, din plexic, un material placut , suveici pe care le mai folosesc ȋncă. Se pot crea, fie cu acul, fie cu suveica, o infinitate de modele din jocul inelelor şi al coardelor,fie pentru a realiza obiecte ornamentale prin casă, fie pentru a ȋnfrumuseţa articole de ȋmbrăcăminte.

Iti mai aduci aminte de primul dar handmade pe care l-ai facut cuiva? Ce era? Ce ai simtit cand l-ai daruit?
     De-a lungul anilor am dăruit o mulţime de creaţii, ȋncepȃnd cu cei apropiaţi. Ca dar, trăiesc un anume freamăt cȃnd ȋl creez, cu gȃndul la destinatar, mă ȋncearcă o oarecare spaimă că s-ar putea să nu-i placă... ȋntotdeauna mă frămȃnt ȋnainte:oare ce şi-ar dori, la ce i s-ar potrivi, ce culoare, ce model...iar cȃnd văd plăcerea din ochii celui care ȋl primeşte, mă cuprinde un sentiment de imensă bucurie.Cred că a dărui este cel mai frumos gest pe care ȋl putem face!Imi amintesc de un citat din Citadela de A.de Saint-Exupery:Atunci cȃnd te dăruieşti,primeşti mai mult decȃt dai.Căci nu erai nimic şi te ȋmplineşti.”


Ai invatat si pe altcineva ceva din ce faci tu?
Da, aşa cum eu am primit ȋnvăţătura, am dat-o mai departe şi, spre bucuria mea, fetele (foste eleve)care au ȋnvăţat de la mine sunt extrem de mulţumite şi stăpȃnesc foarte bine tehnica aceasta minunată.Si sper să dea şi ele mai departe ce au ȋnvăţat.

In timp ce mainile tale lucreaza gandul unde-ti zboara? Asculti ceva in timp ce lucrezi?

Gȃndurile mele...sunt atȃt de multe...n-aş putea să le definesc,mai ales că nimic nu e mai rapid decȃt gȃndul! Uneori ascult muzica mea preferată, alteori mă uit la televizor, mai povestesc,dacă am cu cine... cred că e aşa cum procedează oricine. Cȃnd ȋncerc un model nou, sunt doar eu, desenul şi suveicuţele, suspendȃnd tot ce e ȋn jur.

Iti lipseste vreodata din poseta lucrul? Care a fost cel mai... ciudat loc in care ai scos naveta, firul si ai lucrat?

Niciodată nu-mi lipseşte din geantă. Lucrez ȋn autobuz(cȃnd merg un drum mai lung), ȋn tren, la coadă la poştă (că sunt nişte cozi!...).Am lucrat chiar şi ȋn avion.Cel mai ciudat loc? Cred că e acela unde am făcut primele noduri:ȋn sala mare de şedinţe.Pe vremurile celelalte(asta o spun pentru ca tinerele noastre prietene să ȋnţeleagă puţin din ceea ce am trăit atunci) directorul, secretarul de partid si responsabilul de sindicat din scoală erau prezenţi obligatoriu la şedinţele pe municipiu, ca să umple sala. Se făcea prezenţa şi nu mai spun ce se ȋntȃmpla dacă lipseai fără motiv.Ca director de şcoală, trebuia să fiu prezentă. O dată(de fapt de cele mai multe ori) am corectat extemporale(e clar că nu mă interesau cele discutate acolo)şi am fost văzută şi aspru criticată. La o aemenea şedinţă, doamna care m-a ȋnvăţat m-a chemat lȃngă ea, a scos o punguliţă, suveica, aţa şi mi-a arătat cum să ȋncep. Am tremurat cu gȃndul că iar voi fi văzută, dar ea mi-a replicat că, oricum, cei din prezidiu habar n-au ce fac eu cu degetele. Si aşa a fost.


 Celor mai noi sau mai vechi dintre creatorii de frumos ce sfaturi le dai?

Spuneam mai sus că iubesc natura, pentru că e minunată. Cred că şi noi, prin ceea ce facem, ȋncercăm să aducem un plus de frumuseţe ȋn jur şi ȋn viaţa noastră. Cred că o femeie se defineşte ȋn primul rȃnd prin iubirea de frumos. Aşadar, creatoarelor: fiţi voi ȋnsevă, priviţi, imitaţi şi apoi imaginaţi , punȃndu-vă sufletul ȋn fiece părticică de creaţie. Si atunci veţi face, cu siguranţă, o lume mai frumoasă şi mai bună !

Pentru mine a fost o adevarata incantare sa citesc raspunsurile oferite de draga noastra doruleţ si sa revad unele din minunatele ei lucrari.


Sper ca si voi atiu simtit aceeasi placere si incantare si ne veti vizita cu drag de fiecare data.
Creatori sau doar vizitatori va asteptam cu bratele deschise intotdeauna pe Forumul Tomnarella-handmade! Vizitatorii au si posibilitatea sa ne lase scrise cateva cuvinte daca doresc.

S-a anuntat si un schimb de toamna pe forum si indata va vom spune si aici despre el.


4 comentarii:

  1. Un interviu bogat... cu si despre un om bogat , intai de toate ''sufleteste'' ;) .
    ''O lume mai frumoasa si mai buna''.... cu totii ne dorim acest lucru . ♥

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos vorbeste Dorulet...un interviu care ar putea dura la infinit si tot as citi si citi si citi...
    Sa fiti sanatoasa draga doamna...sa fiti fericita si implinita...
    Multumim Catrinel.

    RăspundețiȘtergere
  3. multumim in primul rand Catrinel ca ne-ai adus mai aproape de o doamna deosebita si lucrarile ei si mai deosebite,multumim Dora pt sfaturile tale demne de urmat.am mai spus si repet sunt mandra ca am doua lucrusoare de la tine care-mi plac la nebunie .
    Sa nu te paraseasca muza nicicand si primavara din sufletul tau sa dainuiasca vesnic.

    RăspundețiȘtergere