miercuri, 14 mai 2014

Interviu Tomnarella

         Nu-i asa ca ati simtit dorul de a mai cunoaste o tomnarella? :)
       
         Astazi va fi prezenta aici pe blog o tomnarella ce este pe forum de foarte mult timp, pe care sunt sigura ca toata lumea o cunoaste. Numele de fiecare data ii este asociat cu decoupageul, chiar daca ea face foarte multe lucruri frumoase, nu numai asta. Deja stiu ca v-a zburat gandul la minunatiile create de Nusa asa ca nu va mai tin in suspans ...

         Tomnarellelor si celor care ne citesc le place sa afle cine se ascunde in spatele id-ului de pe forum... Asadar ne poti spune cate ceva despre tine ce nu are legatura directa cu ceea ce creezi?
Sunt Elena, prietenii imi spun 'Nusa' si sunt o pensionara atipica. Sunt un scorpion in continua miscare si niciodata nu-mi ajunge timpul. Am 63 de ani si am in jurul meu o familie minunata: un sot care ma sprijina in demersurile mele artistice, doua fete ,un nepotel, care imi calca pe urme si in toamna voi fi bunica pentru a doua oara. Ma consider un om implinit ca pot sa fac ceea ce-mi place.

         Ce meserie ai tu de fapt?Aceasta intrebare nu vine ca o indiscretie, ci pentru ca este interesant sa descoperim uneori ca meseria de baza nu are nici in clin, nici in maneca cu actul creativ.
Catrinel,ai intuit perfect.Ceea ce scrie pe diploma mea universitara nu are nicio legutura cu actul creativ la care ma raportez acum. Cariera mea profesionala a urmat un drum intortocheat. Mi-am dorit cu ardoare sa ajung cantareata de opera si am ajuns, din intamplare, inginer. Meserie care nu mi-a spus nimic si ca atare nu am profesat-o. Am intrat in invatamant si asa am descoperit ca mi se potriveste ca o manusa. Ultimi 20 de ani i-am lucrat intr-o unitate de invatamant special, alaturi de copiii surzi. Acolo, de la profesori, la educatori, toti confectionam material didactic: un adevarat portofoliu de jetoane cu tot felul de imagini prin care copilul surd lua contact cu mediul inconjurator. Atunci am descoperit ca de fapt imi place sa ma joc cu diverse materiale si am trecut la confectionat cu copiii, felicitari,decoratiuni pt Craciun si Paste. Am realizat apoi costumatii pt serbari si carnavaluri, am decorat salile de grupa. Va spun astea ca sa vedeti cum am patruns in lumea handmade-ului.
     

         Pentru cei care poate citesc ceva in legatura cu Tomnarella pentru prima data: ce face tomnarella Nusa? Spune-ne mai multe despre pasiunile tale.
Nusa a intrat pe Tomnarella,ca o pasionata de decoupage.Sa va spun cum am ajuns la el. Am inceput sa pictez sticle. Apoi am descoperit pe internet o multime de tutoriale legate de decupaj si m-am indragostit iremediabil. Acum le combin pe amandoua, in ideea ca lucrarile mele vor fi complexe si vor incanta ochiul privitorului. Pe acest minunat forum am gasit prietene minunate cu care impartasesc secretele decupajului. O alta pasiune sunt si bijuteriile cu care "ma joc" de o vreme. Inclinatiile artistice si dragostea pt frumos, m-a facut sa cochetez, inainte de a ajunge la decupaj, cu crosetatul, tricotajul si croitoria. Curiozitatea ma impinge sa aflu lucruri noi, tehnici noi si ceea CE STIU cu siguranta este ca inca NU STIU. Orice tehnica noua ma incita sa o experimentez.


         Stim ca de curand te-ai apucat de ceva nou pentru tine. Despre ce este vorba? Cum te-ai hotarat sa incepi sa faci si acest lucru?
De aceea am revenit ,deocamdata timid,la croset si andrele.Am fost incurajata de fetele mele care au incredere in posibilitatile mele.Legat de aceasta noua pasiune am multe planuri,dar le iau incet-incet.Imi plac bijuteriile crosetate .Sper sa pot lucra esarfe,bluze,pulovere


          In timp ce lucrezi la ce iti zboara gandul? Cum gasesti inspiratia? Iti notezi ideile pe ceva?
E ciudat,dar ideile imi vin abia dupa ce pun capul pe perna,inainte de a adormi.Imi fac atunci tot felul de planuri . Ca sursa de inspiratie ramane netul,dar si lucrarile altor artizani pe care ii intalnesc la targuri.Incerc insa sa nu copiez (nu am facut-o niciodata) ci sa vin cu idei personale.Fiecare obiect poarta amprenta personalitatii celui care-l creaza.Imi place sa cred ca mi-am pus amprenta pe lucrarile mele si ca sunt unice.

         Ce preferi cand lucrezi: liniste totala sau muzica, galagie, un radio?
In timp ce lucrez mi place sa ascult muzica sau orice altceva,numai liniste sa nu fie.

         Te-ai simtit vreodata dezamagita de reactia oamenilor in legatura cu lucrurile facute de tine, cu ceea ce faci? Cum ai reactionat? Ce ai facut ca sa poti trece peste acest lucru si sa mergi mai departe?
De doi ani merg la targuri.Cu ocazia asta am reusit sa testez gustul publicului in materie de handmade.Am avut de cateva ori neplacuta surpriza sa constat ca oamenii nu stiu sa aprecieze valoarea lucrului de mana. Asta din snobism sau din necunoasterea acestui fenomen.Exista si amatorismul in handmade care din necunoasterea unor tehnici sau din lipsa talentului si bunului gust sa ofere spre vanzare adevarate kitsch-uri.Stiind cata munca si dragoste este inglobata in fiecare lucrusor,nu poate decat sa ma doara. Incerc sa fac oamenii sa inteleaga ce inseamna un produs handmade,cum este el realizat,sa le expun diverse tehnici de realizare. Pe de alta parte ,cea mai mare bucurie este atunci cand lucrarile mele sunt admirate si incanta ochiul privitorului. Orice cuvant sincer de lauda imi incalzeste sufletul si atunci stiu ca nu am muncit degeaba.


         Incepatorilor si nu numai ce sfaturi le oferi atunci cand se hotarasc sa isi urmeze pasiunile handmade?
Pe incepatoare le sfatuiesc ca inainte de a porni in acesata frumoasa calatorie in lumea handamde,sa se informeze asupra tehnicilor de lucru,a materialelor folosite si sa aiba clar in minte unde vor sa ajunga.E necesar inainte de toate sa fie perseverente,sa nu se descurajeze usor la esecurile de inceput.
 Si daca va sunt de folos,retineti cateva maxime. "Ai curaj !Sterge-ti ochii !Adesea caderea e un mijloc de a te ridica mai sus " -William Shakespeare
 "Fa lucrul pe care crezi ca nu poti sa-l faci.Esueaza.Incearca din nou.Fa-l mai bine a doua oara.Singurii oameni care nu cad sunt cei care nu urca ." -Oprah Winfrey

         Nusa, pentru mine a fost o adevarata placere sa aflu mai multe despre tine si sunt sigura ca si cei care viziteaza blogul Tomnarella sunt de aceeasi parere cu mine.

         Ca de obicei va invit pe Forumul Tomnarella-handmade pentru a descoperi lucruri minunate si oameni frumosi!

♥♥♥ Catrinel~Soricel ♥♥♥

6 comentarii:

  1. Acest interviu este o surpriza minunata pentru mine sa aflu lucruri inedite despre tine si pasiunile tale. Ma intreb daca ai fi urmat ingineria, sau canto-ul, ce sanse am fi avut sa ne imprietenim? Cariera pedagogica explica modul clar, simplu si complet al lectiilor tale despre diferite tehnici, lectii care ar determina pana si o pasionata de cusut, sa se apuce de decoupage! Lucrarile tale sunt mereu prilej de admiratie, iar aceasta ultima pasiune, cea a impletitului firelor, aduna deja lucrari foarte frumoase. E o mare bucurie sa te stiu alaturi in marea familie Tomnarella!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce interviu frumos, mi s-a bucurat sufletul citind ce povestesti despre lucrurile care iti plac si ce te anima, si uitandu-ma la minunatiile pe care le faci, unele pe care nu le vazusem inca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce surpriza !!! Catrinel nu vroia nicicum sa desconspire ''intervievata''. Si cu cata bucurie am citit acest articol ! Nusa, aplauze ...aplauze.... am vazut, in poze, cateva piese ce nu le cunosteam si astfel noutatea si surpriza a fost intr-adevar pe primul loc :).

    RăspundețiȘtergere
  4. Am avut emotii si parca am stiut de ce. Am aflat o parte din povestea ta, poveste ce m-a uluit si-mi va fi de folos pe mai departe! Emotia a fost si mai adanca atunci cand am vazut minunatul bol, care... este al meu!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Inca nu mi-a intrat in reflex sa intru pe blog, dar tare ma ucur ca azi am facut-o!

    Nusa, m-ai umplut de admiratie ca om si ca artist inca de la inceput, esti intr-un sens special sensibila la frumos !

    Felicitari, Catrinel!

    RăspundețiȘtergere
  6. Un om deosebit,un artizan desavarsit...Ne bucuram sa stim mai multe despre tine.
    Calde imbratisari.

    RăspundețiȘtergere