Se sfârşeşte încă o săptămână şi a venit momentul unui nou interviu pe blogul Tomnarella. Noi ne dorim ca fiecare tomnarellă să fie prezentă pe blog la un moment dat aşa că fiţi cu ochii pe noi să le puteţi cunoaşte pe toate.
Când vorbim de tomnarella pe care o vom prezenta astăzi primele cuvinte care ne vin în minte sunt originalitate şi culoare. Suntem siguri că v-am făcut curioşi şi vă doriţi să o cunoaşteţi mai bine pe tomnarella noastră ROXY_J.
Cine este Roxy când nu este tomnarellă? Ai o altă ocupaţie în afară de handmade?
Roxi este Roxana Jianu, sotie, mama de doi copii - fata si baiat. Viata de familie si lucrul de mana imi ocupa cea mai mare parte a timpului. Ca profesie sunt traducator - si in mare parte traduc documente tehnice - ce extrema, nu? de la flori si accesorii colorate din lana impaslita, la tradus termeni din sudura, laminare, metalurgie... dar imi place. Am terminat Facultatea de limbi straine si cea de Istorie, si uite ca macar una din ele imi asigura un venit cat de cat. La Facultatea de limbi straine m-am dus pentru ca am o afinitate mostenita din familie (mama a fost profesoara de limba engleza, matusa mea vorbeste si ea mai multe limbi straine), si ca pasiune personala imi place foarte mult sa studiez etimologia, sa descopar radacini comune ale cuvintelor, din ce limba sunt mostenite diferite cuvinte si cum au evoluat ele in diferite limbi. Cu istoria a fost alta treaba, inca de cand eram mica visam sa ajung pe un santier arheologic, sa lucrez cu spaclul si cu maturica si sa fiu eu prima care pune mana pe un obiect ce nu a mai vazut lumina soarelui de mii de ani. Dar cum mi-a fost mult mai usor sa intru la limbi straine, acolo m-am dus prima data, desi pasiunea mea pentru istorie si arheologie ramasese la fel de vie. Dupa ce am terminat Facultatea de limbi straine, nu prea mai aveam ce face decat sa intru la un job cu norma intreaga si gata. Asta urma sa fie viata mea din acel moment, dar parca nu eram multumita de perspectiva, mai ales ca ramaneam cu dorinta asta neimplinita, de a merge pe un santier arheologic. Asa ca am spus sa incerc macar, sa vad daca imi place si daca experienta de a lucra pe un santier arheologic este asa cum o visam eu ca trebuie sa fie. Si in acea vara am aranjat sa particip la sapaturi pe un santier, si nu oriunde, ci la Histria. Iar dupa acel moment, am fost sigura ca vreau sa continui, asa ca m-am inscris la Facultatea de Istorie. Am urmat cursurile si in paralel am avut un job cu jumatate de norma, iar in fiecare vara asteptam cu nerabdare momentul practicii arheologice, cand mergeam cu colegii la sapatura. Cand am terminat si cei patru ani de istorie, care m-au ajutat sa inteleg ca daca nu iti place sa studiezi absolut tot ce se preda acolo, nu esti totusi potrivit sa urmezi o cariera un domeniu (mie imi placea doar istoria antica si practica arheologica, restul nu m-a pasionat deloc), m-am indreptat catre o alta directie - familia, si cei doi copii care au aparut in viata noastra. Am ramas insa la fel de pasionata de civilizatiile vechi, de studiul comparat al religiei si mitologiei, am descoperit ca imi place sa citesc si articole de medicina, genetica. Si acum cand prind ceva interesant pe unul din aceste domenii, ma captiveaza total lectura.
Cu ce te ocupi în materie de handmade? (poate ţi se pare inutilă întrebarea, dar noi ştim că avem mulţi vizitatori şi ei nu o cunosc pe Roxy_j aşa cum o ştim noi... restul tomnarellelor ) Ne poţi descrie ceea ce faci în câteva cuvinte?
In cea mai mare parte lucrez cu lana, pe care o impaslesc. Cumpar lana netoarsa si prin metoda de impaslire umeda (wet felting) creez diferite bijuterii, accesorii vestimentare sau chiar imbracaminte. Aceasta tehnica de impaslire presupune sa asezi lana netoarsa in forma potrivita pentru obiectul pe care vrei sa il creezi, o stropesti cu apa calda amestecata cu sapun dupa care o masezi si o rulezi pana cand fibrele de lana se prind intre ele, formand un material compact. Aceasta tehnica este una dintre cele mai vechi forme de obtinere a unui material textil folosit de oameni pentru a-si crea imbracaminte, si chiar corturi.
De când te ocupi de handmade? Cum ai început?
Din decembrie 2011. Am inceput total intamplator si cu ceva ce nu are legatura cu ce fac acum. La fetita mea la gradinita s-a organizat un atelier cu parintii pentru creat decoratiuni de Craciun. M-am pregatit luand diferite materiale si cautand pe net idei despre ce as putea face. Printre altele am luat si fetru. Nu l-am mai folosit la acel atelier, dar l-am folosit acasa, facand niste ornamente pentru brad, pentru ca aveam o multime de paiete si margelute luate pentru atelier, am zis sa fac ceva cu ele. Dupa ce a trecut Craciunul cu decoratiunile lui, nu m-am mai putut opri, pentru ca m-am indragosit de fetru, si am continuat sa creez flori din fetru pentru bentite si brose.
Ce ai încercat să faci prima şi prima dată? Îţi mai aduci aminte primul lucru creat cu mâinile tale de la zero? A ieşit aşa cum visai, cum ţi-l imaginai?
Prima si prima data am facut acele decoratiuni de Craciun de care ti-am povestit, atunci pe moment mi se pareau destul de neglijente (nu prea le aveam cu cusutul marginilor). Anul asta insa le-am scos din cutie sa le pun in brad, si mi se par tare dragute, si imi sunt foarte dragi. Nu mai stiu daca primele au fost stelutele sau bradutii.
Lucrările tale sunt pline de originalitate. Cum îţi vin ideile? Sunt anumite lucruri declanşatoare (să le spunem aşa...) Îţi notezi ideile undeva, le dai frâu liber? Cum faci?
Ideile imi vin in primul rand de la culorile de lana, fac in minte alaturari de diverse nuante, imi inchipui cam cum ar arata produsul finit, cat sa pun dintr-o culoare, cat din cealalta. Apoi din natura, de la flori, mai exotice sau mai autohtone, mi le inchipui cum ar arata interpretate de mine in varianta din lana impaslita. Si de la frunze, anul trecut frunzele de toamna mi-au oferit o mare sursa de inspiratie pentru forme si combinatii de culori. Dupa aceea sunt texturile si diferitele efecte ale suprafetelor - aici abia am pasit pe acest taram, si inca invat si experimentez. Pana nu de mult nu imi notam ideile, desi veneau avalansa in capul meu, ma bazam ca le tin minte pur si simplu, dar nu a fost o idee buna, pentru ca au fost multe proiecte pe care nu le-am mai facut pentru ca le-am uitat, luandu-ma cu idei mai noi care m-au entuziasmat mai tare pe moment. Acum am un caietel pe care fie scriu, fie fac o schita cu ce idee mi-a venit, si chiar daca aleg sa fac altceva atunci, ideea ramane acolo si pana la urma mi-e asa un fel de jena fata de ea si fata de mine s-o las doar la stadiul de schita pe o pagina de caiet.
Mergi la târguri? Îţi oferă acest lucru satisfacţie?
Merg la targuri cu mare drag. Imi place atmosfera, imi place sa comunic cu oamenii, imi place sa le vad reactia cand se opresc la masuta mea, si imi place sa stiu ca au gasit la mine ceva ce le-a placut si vor purta cu drag. Inseamna ca o particica din mine cea care am creat acel accesoriu rezoneaza cu o particica din cea care l-a cumparat, si ma bucur mult cand ma intalnesc cu cineva si vad ca imi poarta creatiile.
http://love4felt.blogspot.ro/
Ce crezi că ar trebui să facă creatorii de handmade ca acest fenomen să capete importanţă şi la noi în ţară?
Sa faca lucruri cat mai frumoase, sa puna suflet in ceea ce fac, sa se vada personalitatea lor in creatii. Apoi, la fel de important sa faca lucruri de calitate din materiale de calitate, pentru ca munca este oricum aceeasi, si e pacat sa nu iasa un obiect de valoare dupa atata munca. Trebuie sa educam lumea ca handmade nu inseamna nici lipsit de valoare, nici de calitate slaba, si nici produs in serie. Sa aratam ca decat sa cumpere bijuterii chinezesti, sau o bluza facuta in serie de la vreun mare magazin - cum mai au alte mii si mii de persoane, de ajungi sa crezi ca e vreo uniforma de undeva, mai bine cumpara un obiect handamde unicat, cu personalitate, si care poate sa il reprezinte pe client exact asa cum este el - unic.
Eşti de acord să încheiem cu câteva sfaturi oferite de tine celor care vor să se apuce de handmade?
Nu prea sunt in masura sa dau sfaturi altora despre cum sa isi gestioneze activitatea de handmade, sfaturile mele le-as putea da doar in perspectiva de cumparator de handmade, si sunt deja spuse la intrebarea de mai sus.
Îţi mulţumim foarte mult că ai acceptat să ne răspunzi la întrebări ca să te putem cunoaşte cu toţii mai bine!
Dacă vă doriţi să vedeţi mult mai multe lucruri deosebite făcute de Roxy vă invităm pe forum ca să îi vizitaţi studioul sau blogul .
Dacă vă plac interviurile noastre şi vă doriţi să vedeţi care va fi următoarea tomnarellă staţi pe aproape! Vă mai aşteptăm pe blog pentru a vedea noutăţile noastre şi lucruri frumoase, pline de creativitate. Ne place foarte mult interacţiunea cu voi aşa că vă invităm să lăsaţi un comentariu ori de câte ori doriţi acest lucru.
Până data viitoare, vă dorim să aveţi zile senine pline de frumos!
Ce frumos.Roxy felicitari pentru munca ta
RăspundețiȘtergereUn interviu SUPERB !! multumesc, Roxi, pentru minunatele clipe de lectura .... sunt deja muuuult mai aproape de tine :)
RăspundețiȘtergereFelicitari Roxana! Foarte frumos!
RăspundețiȘtergereEu multumesc pentru aceasta ocazie. Sunt anumite lucruri care te definesc ca persoana si nu intotdeauna gasesti contextul potrivit pentru a le impartasi cu ceilalti. Interviul Tomnarella mi-a oferit aceasta sansa.
RăspundețiȘtergereFoarte frumos,felicitari !
RăspundețiȘtergereBravo!!!Felicitari!!!!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ne ai descoperit si alte detalii sau fatete ale personalitatii tale, pe mine ma umpli de admiratie de fiecare data, mi ar placea sa te cunosc mai mult si ca mamica, dar sigur ne vei mai oferi ocazia!
RăspundețiȘtergereCate lucruri interesante am aflat despre tine1 Ma bucur ca ni le-ai impartasit! Esti o artista in lucrul cu lana, iar combinatiile tale coloristice ma incanta de fiecare data. Mult succes in continuare!
RăspundețiȘtergereVa multumesc mult! Pentru mine e o bucurie cand ma asez sa lucrez ceva cu lana, parca mi se deschide poarta sufletului si il pot dezvalui in ceva concret ce pot vedea si ceilalti, si imi place sa impartasesc aceasta bucurie cu voi.
RăspundețiȘtergere